Hvilket begynnersjal skal jeg velge?

Den som sa at bæretøy er en jungel snakket sannsynligvis mest om vevd sjal.  Du har lest om forskjellige typer bæretøy og tenkt at du har lyst til å prøve sjal.  

Men hvordan velger man sitt første sjal? Det finnes noen enkle tommelfingerregler i kaoset.

«OK, en guide er vel og bra men HVA skal jeg velge?»
Du vil ha sammendraget av sammendraget
med en gang? Greit.
KJØP! Et mykt eller brukt ganske glatt 100% bomulls-sjal, i str. 6 og ikke for bredt, gsm ca. 220-250, i et mønster du liker.
Det meste vil fikse seg da. Vil du vite mer,
les videre!

Regel nr. 1: Kjøp noe du syns er fint. Da kommer du til å bruke det mer! Et godt sjal trenger ikke koste mer enn ca. 700kr, særlig hvis du kjøper brukt.  Dette er ikke et hus, det er et begynnersjal.  Syns du det med rosa bølgemønster er litt kreisifint, kjøp det! Ungen løper avgårde på egne føtter før du vet ordet av det. Det er ikke en sofa, du skal ikke ha det «for alltid».

Striper, kontrastbakgrunn og gradering er bra. Da er det nemlig lettere å se hvilken bit av sjalet du trenger å stramme.  Det gjør det lettere å lære å knyte som nybegynner.

Skal du bare ha ett sjal, kjøp et bomulls-sjal. 100% bomull. Dette er fordi det kan vaskes i maskin og tromles ved behov. Det er heller ikke krise om man ikke rekker å stryke det med en gang etter vask. Med andre ord: Bomull er easycare!  Det er også et relativt billig materiale.

Jeg antar at dette er ditt første sjal, og at det blir det eneste i begynnelsen. Det er kjekt med sjal i kasjmir (lettknytt og lunt) og silke (stødig og god friksjon) men litt drit når ungen gulper på det daglig og det må håndvaskes og snortørkes..!

Alle sjal bør strykes etter vask.  Da blir de mer lettknytte og det reduserer slitasje.  Bare spør bestemora di.

Viskose (ofte kalt bambus eller det viskosen er laget av) er mykt og lettknytt, men kan være glatt, og tåler ikke så hard vask som bomull.  Hamp er også ganske lettstelt, men hampsjal kan være monstere å bryte inn.  Så ja, bomull! Which takes me to…

 1. Mykt materiale: Kjøp et sjal i god, myk bomull med litt luftig vev.  Mange av de billigste sjalene kan kjennes litt «harde» i hånden, særlig før de blir innbrutt. Det er fordi de er laget av kortfibret bomull.  Den beste bomullen har lengre fibre og er ofte mykere.
 2. Kjøp et sjal som trenger minimalt med innbryting.  Tenk forskjellen på en tykk dongeribukse som blir bra etter 43 vask, og en tynn en dobbelt ringspunnet børstet bomull som er bra på første forsøk. Om 43 vask er ungen din konfirmant! Det kan være lurt å kjøpe brukt; et sjal som har fått mye elsk er mykest!
 3. Kjøp noe som er passe tykt. Gsm max 250 for små babyer.  For barn <10 kg anbefaler jeg som en tommelfingerregel gsm* 200-250.  For barn større enn dette kan det være greit med gsm 230-280 max.  Tilogmed da kan man fint greie seg med ca. 260gsm.

  *Gsm står for «grams per square metre» og er et  vanlig mål på hvor mye stoff veier per M2. Jo høyere gsm, jo tyngre stoff.

Lengde: De aller fleste som er gjennomsnittlig størrelse trenger et størrelse 6 sjal for å bære på magen med en basic knyting.

Sjalstørrelsen gir altså lengden på sjalet.  Hver størrelse legger til ca. 50 cm lengre.  Så regner man opp og ned fra str. 6 ettersom ens egen bredde eller høyde varierer. En person med klesstørrelse 44 som er 175 vil kanskje være en str. 7 i sjal. 

Langt sjal blir fort slitsomt å knyte. Sjalmerker varierer noe i lengde, akkurat som klesmerker.  Men dette er en god tommelfingerregel. 

Bredde: Unngå de bredeste sjalene, særlig til de minste.  58cm er en god bredde.  Hvis ungen din er liten (da mener jeg <2år) så trenger du ikke så bredt sjal.

Hvis du selv er liten også, så ville jeg særlig unngått de bredeste sjalmerkene som f.eks. Yaro i begynnelsen. Det blir mye stoff!  Det blir fort klumpete rundt barnet og mye å stramme for deg.  Be selger om å måle bredden.

Dette er en kort bit.  Men viktig.  Kjøp et sjal som er produsert spesielt for å bære barn i.  Disse stoffene er sikkerhetstestet og godkjent for sitt bruk.  De inneholder ikke giftige fargestoffer eller andre behandlingsmidler, og kommer ikke til å revne mens du er ute på tur. 

Man bør altså ikke kjøpe litt random stoff på Stoff & Stil, tråkle rundt kanten og få seg et sjal.  Dessverre.

Kjøper du brukt, påse at sjalet er i god stand uten hull eller veldig lange løse tråder som kan føre til rakning.

Der, da var det sagt.

Eksempler på sånne gode begynnersjal, sier du?

Jeg må understreke at dette er noen av mine personlige favoritter.  Det betyr ikke at du kommer til å like dem… Smaken er som baken, delt; moten endrer seg stadig… men disse har alle kvalitetene som jeg tenker et begynnersjal bør ha: Lettknytt, ikke for tykke, ikke for brede, myke, lettvaskede.

Didymos bomull er en klassiker.  Her i klassisk hjertemønster også. Vi har dette som dukkesjal <3

Ali Dover tynne stripesjal er all the rage akkurat nå. Pusekatt, med striper.  Kryss av alle boksene på siden her!

Et Oscha tynt bomullssjal, f.eks. dette.  Her burde det finnes noe for enhver smak. Lette å bryte inn.  Vit bare at noen av sjalene er litt tykkere, se etter de tynneste (gsm max 250).

Lenny Lamb broken twill med striper.

Et tynt Girasol diamond weave som er innbrutt.  De er syyykt smooshy og billige.  Ikke kjøp disse nye; da er de mye arbeid.

Mitt første var et tynt Vatanai.  Jeg ELSKET det! Men de er PITA å få tak i nå.

Må understreke en gang til at dette er toppen av isberget av et svært utvalg! Ha kriteriene i bakhodet og sett i gang søket. Anbefaler Kjøp og Salg bæretøy på FB eller rett og slett Finn.no.  Brukt er mykest <3 !

Lykke til!  Og vil du prøve sjal før du kjøper så vet du hvor jeg er å finne 🙂

Vil du vite ENDA mer? Da kan du lese disse punktene også.  Men du trenger ikke.  Du kan bare kjøpe det 100% bomulls-sjalet jeg snakket om hvis du vil.

Jeg innrømmer glatt at jeg er sjaldame på min hals.  Mine topp 5 årsaker til å foretrekke sjal inkluderer fysikk og estetikk
i skjønn forening:

 1. Sjal distribuerer vekten av barnet over et større område av bærers kropp enn noe annet bæretøy. Dermed er det mer behagelig i lengden.
 2. Man kan variere hvor belastningen kommer bedre enn med noe annet alternativ.  Igjen, mest behagelig. Og jeg liker behagelig!
 3. Sjal er pene.
 4. Sjal, særlig tynne, korte sjal, tar liten plass i bagasje og vesker.
 5. De kan brukes til mye annet i tillegg til bæretøy: Hengekøye, skjerf, binde ungen fast til stolen så hen ikke faller ned…

Det går fint an å bære sitt barn i årevis uten å ta i et sjal.  Men du vil neppe angre om du investerer litt tid i å lære deg det 🙂 Ønsker du hjelp til å få det til? Dra på bæretreff eller ta kontakt for bæreveiledning.

Barnets størrelse har noe å si, men ikke så mye som man kanskje skulle tro. 

Noen tror at man trenger et tykkere sjal til et større barn.  I min erfaring er det en sannhet med modifikasjoner. 

Så lenge man er nøye med stramming eller villig til å bruke flerlagsknytinger (med flere lag sjal over barnet) så er de fleste sjal utenom de aller, aller tynneste ganske behagelige selv med store barn.

Tykke sjal er kjekke hvis det er kalt ute (særlig da sjal med ull), men med selv tung baby (10-12 kg) vil det etter min mening være mer klump enn kos for en nybegynner med tykke sjal (300gsm+).  De er vanskeligere å stramme.  Best å lære med et tynt sjal og heller utvide parken senere!

 • Uinnbrutt hamp og lin.  Dette kan bli gull når barnet er større og du er mer dreven, men det er en jobb å bryte inn.  Du kan fort gi opp om dette er første stopp på sjalstigen din.
 • Silke og kasjmir.  Skal du bare ha ett sjal bør det kunne vaskes i maskin. Helst tromles.
 • Yaro-sjal: De er SKIT-breie for det meste.  Fint når du har øvd litt, ikke så fint nå.
 • Ellevill-sjal: Genrelt er Ellevill sine tynneste sjal for tynne, med mindre babyen din er helt nyfødt.  Bomullen og viskosen krøller seg og blir ubehagelig etter kort tid.  Om dette er bruksområdet / budsjettet ditt ville jeg heller kjøpt et elastisk sjal.  Mange lever fint med sin Ellevill, men siden dette er min guide, så sier jeg nei!
 • Sjal som er for tykke.  De er nesten uten unntak vanskeligere å stramme.  Vent til du blir mer erfaren!  Det er bedre å lære seg å knyte skikkelig og så gå til tjukkiser, enn å komme inn i dårlige vaner med sloppy knyting fordi «sjalet tillater det».  Før eller siden siger alle barn i slække sjal.
 • Sjal med mye friksjon i.  Det er vanskelig å vurdere dette som nybegynner, men hvis du har sjans til å ta på sjalet før du kjøper så bør det gli som godt innvasket sengtøy gjennom hånda, ikke som en ny dongeribukse.
 • Sjal du ikke har råd til å ødelegge.  Hold deg innenfor budsjettet ditt, vondt som det kan føles.  Et sjal er en bruksting!  Ikke kjøp et førstesjal du er redd for å få flekker på.