One wrap to carry them all...

Drømmer du om det perfekte bæresjal som skal vare bæreperioden ut? Da dette guiden for deg!

Først av alt en liten ansvarsfraskrivelse: Få ting vi velger til barna våre skal vare over veldig lang tid. 

De fleste bytter ut bag-del til sittedel på vogna i løpet av det første året.  Vi bytter barneseng når poden begynner å klatre på sprinklene. 

Derfor er det mye forlangt at et bæretøy, som skal tilpasses barnets voksende kropp og tyngde, skal være like behagelig til en 4 kgs vannmelon som til en 20 kgs melsekk.  

Det optimale vil i min erfarne mening alltid være å justere utstyret etterhvert som barnet vokser. 

Vil du heller velge et nybegynner-sjal? Les denne sjalguiden og velg riktig!

Usikker på hva slags bæretøy som er best for deg i det hele tatt? Les denne kjappe guiden!

Men hvis du fremdeles vil ha det eneste ene Sjalet med stor S?  Les videre.

Vil du bare ha konkrete tips? Klikk her for å hoppe over teorien

Ja takk, begge deler

Det fjerde trimester, alderen 0-3 mnd, er ofte den mest intense bæreperioden hvor noen barn neste ikke lar seg legge ned.   Når barnet lærer å se lenger ved 3-4 mnd og å bevege seg ved 6 mnd blir andre ting mer interessante enn å stirre inn i brystkassen til en voksen.  Heldigvis er det jo også sånn at de fleste barn lærer å gå når de er ca. ett år gamle.  Etter dette vil bæreperiodene ofte bli gradvis kortere.  Likvel må vi ta såkalte toddler-kvaliteter med i betraktningen.  Så hva kreves av henholdsvis nyfødt- og toddlersjal?

Krav til nyfødtsjal...

 • Tynt -babyen er varm og du er hormonell
 • Vaskbart -baby = kroppsvæske overalt. I 4-12-mnd alder spiser de også endel på sjalet.
 • Kan tromles – Skal du bare ha ETT sjal må det kunne tørkes raskt. Fint -Du må like utseendet, ellers brukes det erfaringsmessig lite.
 • Supermykt -skal gjerne være inntil naken hud på begge.
 • Basestørrelse -langt nok til å knyte front wrap cross carry / omsluttet kryss på magen.

For å finne ut mer om hvordan man velger det perfekte nybegynnersjalet, les her.

Krav til toddlersjal...

Tenker altså barn som kan gå litt selv, fra ca. 15 mnd og oppover.

 • Noe bounce – fint hvis det føyer seg godt etter kroppen til deg og den lille for best mulig vektavlastning
 • Vaskbart – toddlere er SKITNE!
 •  Stødig.  Toddlere bæres ofte i ryggsekk, altså en ettlagsbæring.
 • Kortere. Ryggsekk kan knytes med base -2.

Ønsker dere en egen post om toddlersjal? Gi lyd! Kanskje til neste år…

Hva kjennetegner sjal som varer «hele bæreperioden»?

Som du ser fra listene over er det endel inkompatible krav her.  Tynt eller tykkere? Langt eller kortere? Man kan faktisk ikke få alt.  Så med alle disse tingene satt opp mot hverandre ville jeg prioritert som følger.
 
 

 

 
 • Medium tykkelse. De aller tynneste, bløteste bomullssjalene vil bli ubehagelige i lengden fordi de samler seg sammen på et veldig smalt punkt på skuldrene. Ville gått for et sjal som var «medium tykt minus».  Altså ikke av de aller tynneste med GSM190 men heller ikke for tykt.  For tykke sjal vil være for klumpete og varme i begynnelsen.  Unngå også sjal som er veldig fluffy i veven -de blir veldig tykke og varme til nyfødte.
 • Stødighet. Unngå ullsjal.  Trist men sant (egentlig elsker jeg ull!).  Ullsjal er notorisk bouncy og veldig deilige for medium toddler (9-15 kg) men må være så tykke for å holde de virkelig store barna at de fort blir for tykke til de minste.
 • Svalt.  Fordi sjalet er tynnere kommer du til å bruke flerlagsknytinger endel med det større barnet.  Da blir det varmt med mange lag av tykt sjal.  Ville også unngått hamp.  Jeg er bekjent hamp-hater, så noen føler dette annerledes 😉 
 • Kortere sjal? Tenk om du kan klare deg med base -1 i spedbarnsfasen.  FWCC kan knytes foran! Da blir det mindre ender med ryggknytingen.  Dette er smak og behag.  Jeg er base 4 og har elsket 6ere hele min karriere frem til ungen var ca. 3-4.
 • Ofre vaskbarhet for blend? Det finnes bomullssjal som kan være gode hele perioden!

Etter min mening er det absolutt magiske sjalet: En medium tykk triblend med bomull, litt lin og silke for stødighet, tynnhet og temperaturregulering.

Dette sjalet vil være stødig men tynt og ikke for varmt i flerlagsknyting.  Hamp-fansen roper nok på hamp nå.. men det er jeg som skriver her så jeg sier nei til hamp pga. det er tyngre å drasse på samt ikke så godt på varmeregulering.
 
Mange som spør etter «ett sjal» er også nybegynnere. Derfor tenker jeg at gradering eller striper er viktig: Det gjør det mye lettere å lære knyting. Er du dreven på sjal vil du enten ha flere sjal, eller du kan knyte i blinde med hendene på ryggen (nesten).

 

Eksempel på slike evighets-sjal

Som du vet er sjalverdenen en jungel.  Jeg gir derfor kun tre eksempel. Dette er sjalene jeg ville anbefalt akkurat nuh om en av mine klienter lurte på dette.  Om et år har det sikkert kommet andre ting på markedet. Leser du dette i 2022 kan du likevel se på egenskapene til disse sjalene og lete etter noe liknende. Nr. 2 og 3 er dog klassikere som har holdt seg lenge..!

Budsjett: Lenny Lamb little herringbone ombre

Fantastisk budsjettsjal som tilogmed er vaskbart og kan tromles med sine 100% bomull.  Det skinner nok aller aller mest for vektklassen  6-15 kg.  Det er litt for tykt til å være helt ideelt for helt nyfødt, og litt for bouncy for de aller tyngste.  Men tatt i betraktning prisen er det fantastisk å få et nydelig sjal som virkelig *kan* bære alle ganske komfortabelt.  Bruk twist til nyfødt og flerlags til større.  Dette er ganske enkelt å sjale med men samtidig ikke for glatt.  Utrolig behagelig.

Dette sjalet er:

 • Mykt rett fra pakken
 • Medium bounce
 • Medium friksjon
 • Vaskbart
 • Medium tykt
 • Gradert i farge

Dette kan du kjøpe her hos Instinktsmor for ca. en tusenlapp; mindre enn mange bæreseler.  Mange bærebibliotek rundt i landet har nok også dette til utlån, inkl. oss i Stavanger Slinging.

Alternativ: Didymos Lisca.  Mange medium tykke bomullssjal (240gsm og oppover) er faktisk helt OK hele bæreperioden, så lenge du strammer skikkelig.

 

Medium prisklasse: Oscha med villsilke

Tynne, utrolig vakre sjal som kommer i alle regnbuens farger.  Der Ombre er bandasje-aktige er disse pusemyke men faste i veven.  Dermed kan de bære bestemor.  Ikke så vaskbare, men silke er ganske luftbart.  Kommer det noe i sjalet er det ofte nok å henge det opp til luftings litt, eller flekkvaske.  Det eneste sjalet jeg ennå bruker til femåringen (!!!) er dette.

Her i mønsteret Kasumi Verve, en av mine all time favoritter. Ettlagsknyt (ryggsekk med polkagris), femåring og sykkelhjelm. Legg merke til hvor tynt det knyter men er likevel behagelig. Ikke mye å gå på med fireren lenger...

Disse sjalene er:

 • Veldig tynne og luftige
 • Medium pluss friksjon
 • Gradert i farge (hvis du vil)
 • Tar liten plass sammenrullet -slett vev.
 • Veldig veldig veldig stødige -mye mindre strekk enn Ombre.
 • Myke rett fra pakken, blir helt latterlig pusete.

Disse kan du kjøpe fra Bæreglede fra 2500kr og oppover, eller rett fra Oscha i Skottland -husk at det da påløper toll.

Ekstratips: Sjalet Oscha Roses Vanilla er faktisk det perfekte til bryllup eller dåp.

Spreng budsjettet: Pamir

Skulle jeg bare kjøpt et enkelt sjal til en attpåklatt ville det blitt en Pamir, ingen over og ingen ved siden.  De med lav silkeprosent (4%-ish) eller i 100% egyptisk bomull er også ganske lettstelte.  Pamir er hvite og ikke graderte.. Men for å være ærlig: Kjøper du et sjal til så mye penger har du enten ganske mye skillz i utgangspunktet, eller råd til en bæreveiledning eller fem om det skulle knipe.  Eller du kan kjøpe et som er farget.

Min kjærlighet til Mr. P kan du lese om her.

Disse sjalene er:

 • Stødige som fjell men føyelige som en bandasje, uten at de er bouncy. Utrolig men sant
 • Tynne i hånden
 • Tar lite plass sammenrullet
 • Ikke supermyke men blir veldig floppy med bruk
 • Luftige i veven men ikke fluffy -dvs. kjølige om sommeren

Det produseres veldig få Pamir i året.  Vatanai er produsenten (de har forøvrig veldig myke nyfødtsjal!). Sjekk ut gruppen For the love of Mr P.

Så, hva venter du på? Dra ut og finn din skatt!  Enig? Uenig? Legg igjen en kommentar om hva som fungerte best for deg!

Bloggen

Flere tips og triks for deg som bærer barnet ditt


Bærebloggen

Foreldre og barn er utrolig forskjellige, og samtidig utrolig like! Her skriver jeg om noen av tingene folk ofte lurer på.

One wrap to carry them all…
One wrap to carry them all… Drømmer du om det perfekte bæresjal som skal vare bæreperioden ut? Da dette guiden for deg! Først av alt en liten ansvarsfraskrivelse: Få ting vi…
Book

Book bæreveiledning

Klar for å lære mer om bæring? Ta kontakt!
Sammen finner vi ut hvordan du best kan bære ditt barn.
Bæring for trygge barn...

...og foreldre som kjenner at de mestrer hverdagen og foreldrerollen!

Om Trøste & Bære

Les mer om T&B og meg som driver det

Hvor

Haukeligata 20
4012 Stavanger