Hvordan støtte barnet til å sove for seg selv

Hvordan overføre sovebabyen fra bæretøy: Del 1

Bæring av babyen har mange fordeler, uansett bæretøy.  Få ting er så kos som barn som sover tett inntil.  Men noen ganger vil man bare ha kroppen for seg selv i fem minutter..! Denne bloggposten handler om hvordan du kan jobbe om du ønsker å få det til.

BBC screengrab: Peppa pig the noisy night
Pappa Gris: «Da Georg var liten gikk vi tur rundt huset med ham i vogn
til han sovnet.  Var det FEM runder?
Mamma gris: «DET VAR FEMTI RUNDER»
Screengrab: Peppa Pig s4 eps 23 – The Noisy Night, BBC

Det følgende scenariet er kjent for de fleste som bærer barnet sitt i bæretøy: Den lille skrikhalsen har endelig roet seg og sovnet.  Du får fantasier om å drikke kaffe.. eller rett og slett gå på do ALENE.  Så du løsner forsiktig på bæretøyet og legger barnet ned.. Ikke før har du slått på Nespresso-maskinen eller fått buksa på knærne, så ouæææææhhhhh.. Der våkna ungen ja. Rinse, repeat.  Så hvordan LEGGER MAN UNGEN NED??!

Denne posten er altså ikke for deg som har et barn som IKKE VIL SOVE, basta.  Du trenger sterkere kost.  Den er for deg som har en baby som gjerne sover.. men BARE på DEG… Det er mange av oss…  Prøv denne oppskriften, og vær tålmodig.  Plutselig en dag funker det!

Først av alt:  Hvis du virkelig vil at barnet skal sove for seg selv på dagtid, mens barnet helst vil noe annet, så må du antakelig jobbe endel for å få det til.  Er du klar for det?  Dette TAR TID

Både i den betydning at det tar litt tid hver dag, og at det må gjøres over tid for å virke.  Minst seks uker vil jeg si.  Det er ikke alltid at det passer. Vil du virkelig dette?

FOR: Det er faktisk ikke sånn at barn MÅ sove for seg selv.  Trives dere begge med wrap naps nå? Så fortsett med det.  Svigermor, naboen og hun i barselgruppa med den tjukke sove-ungen -de kan ta seg en trepakk med boller.  Gjør det som fungerer for deg, nå.

Ønsker du å legge barnet fra deg fordi det er tungt? Da kan mye gjøres ved å justere bæretøyet optimalt, eller ved å gjøre mage-rygg-trene-øvelser for å bygge opp styrke.  Husk at dere sannsynligvis ennå veier mindre til sammen enn du gjorde da du var høygravid 🙂

Hvis du ikke er klar for å jobbe strukturert med å legge barnet fra deg, så kos deg med babyen der den sover..!  Det er faktisk helt magisk å se på de nesten gjennomsiktige øyelokkene, de bittesmå fingrene, føttene som ennå er myke som små hender.  Selv om hele sove-teateret foregår på deg. Plutselig blir de store. Vår eldste fikk all dagsøvn fra 0-15 mnd på en av foreldrenes bryst. Så begynte hun i barnehagen, og vognsøvn var plutselig innafor. Vil du til syvende og sist helst vente, så vent.  Logg av, og les Dr. Sears. Det er faktisk helt OK.

Ok, så du er klar? Helt klar til å legge barnet ned? Greit! Da er det tid for å observere…

Søvnassossiasjoner!  Vi har dem alle. For meg tar det f.eks. ca. 20 sek fra mitt søvndepriverte hode treffer puta og til jeg sovner.  Jeg har et nattarituale med tannpuss, rydding på badet og kos med mannen.  Det er mine søvnassosiasjoner: Handlinger, sanseinntrykk og objekt som forekommer rett før eller samtidig med innsovning.  Mine søvnassosiasjoner sier til kroppen min at det er OK å sove nå.  Ungen mine har f.eks. kosedyr, lesestund og nattasanger som innsovnings-ritualer.

Skritt to er altså å kartlegge: Hva er din unge sine søvnassosiasjoner? Inni magen er det bevegelse, lukten og smaken av mamma, og jevn during.  Utenfor magen, for den heldige bærebabyen, så er det ikke så helt annerledes.  Vanlige søvnassosiasjoner for bærebabyer er:

  • Bevegelse
  • Lyd av forelderens kropp
  • Lukten av forelderen
  • Forelderens stemme
  • Å være tett inntil noe eller noen
  • At armene holdes fast på plass

Dette er veldig formålstjenlige søvnassossiasjoner for et bærebarn.  «Jeg er i sjalet inntil mamma, derfor sovner jeg.  Zzzzzz…»  Evolusjonært kan man jo fantasere om at dette gjorde at babyer i steinalderen ikke ble glemt bak en busk mens foreldrene sanket bær og røtter: De som sa tydelig fra at de ville være med videre overlevde lengst. 

Og sånn er det ennå. I tillegg kommer de ni månedene med konstant vugging i et tett omsluttet rom ved livets begynnelse.  Ikke rart at sjal med rette selges som «innsatt med store mengder sovestøv».  Skriv gjerne ned alle søvnassosiasjoner du legger merke til.

Hvordan lager vi nye ikke-bære-avhengige søvnassossiasjoner? To ting: Vi introduserer nye handlinger, sanseinntrykk og objekt i innsovnings-øyeblikket.  Og vi forsøker å få noen av de eksisterende tingene til å vare når vi legger barnet ned.

Kort sagt: Vi må få vogna til å likne på bæresituasjonen, så det føles like trygt for barnet å sove der som på oss.  Dette må vi jobbe strukturert med, hver dag i en periode.

Her er fella for oss bæreforeldre.  Det er jo så fordømt KOSELIG å bære på babyen..! Så vi legger ikke barnet ned.  Dermed utvider vi ikke repertoiret av «ting som har med søvn å gjøre» fra «mamma og pappas lukt og kropp».  Og når vi blir lei og plutselig bestemmer oss for å utvide repertoiret så… ja da gjør vi det plutselig.  Plonk, vi legger deg ned.  Like, what? Gløym det, vil de fleste babyer si.

Noen barn finner seg i å bli lagt ned.  De har spesielt rolige nervesystem som lar barnet finne roen bare ved at de hører lyden av foreldrene som beveger seg litt i sofaen der borte.

Men for mange barn er «ligge for seg selv» en helt annen opplevelse enn «ligge inntil voksen».  Det er så annerledes at nervesystemet slår på stress-og-tilknytnings-alarmen og barnet roper nesten umiddelbart på hjelp, iallfall så snart det går inn i en lett søvnfase.

Hvordan kan vi få «ligge inntil voksen» til å likne mer på «ligge for seg selv»? Og omvendt?

Dette gjør vi ved å gi barnet andre søvnassossiasjoner mens vi bærer.  Vi vil at disse skal være ting som kan vedvare når barnet skal sove videre borte fra oss.

La bæreturen få:

Mindre bevegelse. Bevegelse har en fantastisk fysiologisk effekt på barn -det roer nervesystemet. Akkurat som du ser at kattunger blir «slappe» når mammaen løfter dem i nakkeskinnet for å flytte dem så blir menneskebarnet rolig av bevegelse. Derfor: Beveg deg så mye du må hvis barnet er urolig.

Men! Når du ser at barnet holder på å sovne, beveg deg gradvis mindre, så lite du kan. Våkner barnet til igjen så beveger du deg mer. Målet over tid er å kunne stå helt i ro i det øyeblikket barnet sovner. Dermed blir «være i ro» en søvnassossiasjon i stedet for «herlig bevegelse».

Utendørs luft. Hvis du vil at barnet skal sove i vogna ute på terrassen, gå ut på terrassen når du skal roe barnet til å sove i bæretøyet. Lyden og lukten av akkurat den plassen vil med tiden bety søvn.

Liggende stilling. Får du lov av barnet å legge deg på sofaen mens det sover liggende på rygg og inntil deg, gjør det. Da blir barnet nemlig vant til å sove mens det ligger på rygg. Du kan etterhvert forsøke å legge deg ned med barnet like før det sovner.

Faste innsovnings-lyder. Introduser en «sovelyd» når du ser at barnet holder på å sovne. Dette kan være hvit støy fra en app, en fast strofe du nynner, eller en fast setning du sier med rolig stemme, f.eks. «nå ssssssovner du». Nydelig eksempel på dette her.

En rolig bærer.  Dette er kanskje viktigst av alt.  Barns nervesystem speiler vårt.  Er kroppen som bærer stresset og urolig vil det også være smart for barnet å sove med spion-øyet på, i tilfelle noe katastrofalt skjer (som at man blir forlatt i en fordømt vogn). Ta noen store pust når du kjenner at barnet blir tungt og søvnig.  Hør på en avspennings-app.  Kanskje kan det bli barnets nye søvn-assosiasjon også! Selv i søvne kjenner nok den lille hvordan du har det.  Et rolig barn er naturlig nok mer villig til å la seg legge ned enn ett som er på alerten fordi du er det.

Gjør vogna eller vogga:

Trangere.  Svøping er et godt alternativ de første månedene. Et baby-rede kan også føles tryggere enn å ligge helt i åpent landskap.

Mer mamma-luktende. Legg en mamma-luktende gulpeklut med melk eller en t-skjorte der barnet skal ha hodet, eller legg en koseklut mellom dere når barnet sover i bæretøyet.

Lunere. Bruk et tynt pledd el.l. rundt barnet før du legger det ned, så det ikke legges ned på et kaldt underlag.

Hevet i hode-enden.  Barn har svake mellomgulv.  Å heve hode-enden gjør det mer komfortabelt for mange.

En koselig hånd og et behagelig bæretøy.  Mer om dette i «hvordan overføre»-innlegget 🙂

Du jobber med søvnassosiasjoner daglig.  Men det tar så lang tid!!

Noen ganger kan dette arbeidet ta så lang tid at man ikke vet om barnet «vokste seg til» eller om det man gjorde virket.  Det kommer tenner, sykdom, utviklingssprang og mye annet som gjør at arbeidet går i rykk og napp. 

Men søvnassosiasjoner kan være gull verdt å ha når barnet blir eldre uansett.  Ikke gi opp.  For hver gang du bruker en ny søvnassosiasjon støtter du barnet til å stole på denne som et trygt signal om at søvnen bare kan komme. 

Og mens du holder på: Lukt litt ekstra på babyen som sover der, og nyt det å være den trygge basen bare ved å… være der.  Når de blir eldre øker kravene for å være en adekvat forelder.  Ikke lukter de så godt heller. 

Skulle det ikke klaffe for deg med å legge ungen ned likevel akkurat for tiden, så har du iallfall fått utrolig mange flere koser utav det..!

Siste tips: Introduserer dere en fast koseklut, kjøp ca. 50.. ellers blir det krise når toåringen kaster den av danmarksferja om noen år.  Trust me.

Er dere klar for å prøve skritt 5: Å faktisk legge barnet fra dere..? Les neste innlegg for å finne ut mer om Selve Overføringen!

 

 

Er dere klar for å prøve skritt 5: Å faktisk legge barnet fra dere..? Les neste innlegg for å finne ut mer om Selve Overføringen!

Denne posten er ikke sponset, men er basert på foreldre- og veiledningserfaring med inspirasjon fra Elizabeth Panteley sin No cry sleep solution, som jeg mener burde være oblig. lesing for alle med «barn som sover lett», samt generell kunnskap om psykologi og søvn. Jeg har også lest mye om søvn hos Lillemini.com (for abonnenter). Anbefales særlig om dere sliter med nattesøvnen!

Det jeg skriver stemmer for de aller fleste friske barn.  Har ditt barn andre problem, som f.eks. refluks, fordøyelsesproblem etc. så trenger du kanskje å prøve andre ting, eller å bruke så mye tid på å få det til at det nesten ikke er vits… Ta det isåfall opp med fastlege eller liknende.  Og: Det ER faktisk ikke så lenge til de sover for seg selv, av seg selv 🙂